BueskytingNorges Bueskytterforbund inviterer bueskyttere fra 13-25 år fra hele landet til å møtes til sosiale og sportslige aktiviteter på Lillehammer under Ungdomslekene på Lillehammer 2019. Hele helgen vil bueskytterforbundet holde til i Ungdomshallen.

Hva er bueskyting?
Bueskyting er en sport som passer for alle. Her konkurrerer jenter og gutter, unge og gamle, funksjonsfriske og funksjonshemmede sammen. Det er en teknisk idrett med vekt på konsentrasjon og stabilitet. Man trenger ikke være fysisk sterk for å kunne bli en dyktig bueskytter, men de beste skytterne trener både mye og variert.
Bueskyting kan drives som ren hobby eller som toppidrett. Konkurransene er inndelt i nivåklasser som er tilpasset den enkelte utøvers nivå og alder. De beste norske utøverne kan stå i et mål på en fotballbane og treffe en fotball i det andre målet hver gang, men til og med en hobbyskytter vil treffe den ganske ofte.

I Mjøsregionen har vi bueskytterklubber i Hamar, Lillehammer og Skreia. Det er også klubber i Elverum og på Vinstra. Lillehammer Bueskytterklubb er en av klubbene i Norge som de siste årene har opplevd størst aktivitetsøkning.

Forskjellige skytegrener:
Innendørsskyting: Skytingen foregår på 18 m hvor den innerste ringen i blinken (10-eren) er hhv 6cm, 4 cm og 2cm i diameter, avhengig av buetype.

Utendørs skiveskyting: OL-grenen skiveskyting foregår på en slette, fotballbane e.l. der man skyter på forskjellige avstander (opp til 90 meter).

Jakt- og feltskyting: Her går man en løype i terrenget og skyter mot enten 3D dyrefigurer eller mot skytematter med blink.

Utstyrsdivisjoner (buetyper): 
Recurvebue: Denne buen har buelemmer som er bøyd litt tilbake. Buen er som regel utstyrt med justerbart sikte og stabilisatorer. I OL er det denne buetypen som er representert.

Compoundbue (trinsebue): Denne buen har et trinsesystem som gjør holdekraften lettere enn den kraften man behøver for å trekke buen. I denne divisjonen tillater man også en del annet teknisk utstyr, bl.a. avtrekker og optiske siktemidler.

Tradisjonell bue: Dette er den enkleste buen. Den såkalte langbuen er vanligst. Her har man et primitivt (tradisjonelt) oppsett og man benytter trepiler. Utstyret er ofte selvlaget.

Om bueskyting:
Funn av pilspisser tyder på at buen var i bruk for mer enn 50 000 år siden. Gamle skrifter fra forskjellige verdenshjørner gir tegn til at det ble avholdt konkurranser flere tusen år før vår tidsregning, selv om dens bruk som jakt- og krigsvåpen da var av større betydning.
Bueskyting tilnærmet den konkurranseform vi har i dag, kan vi si stammer fra middel- alderen i nord-Europa, og idretten kom tidlig med i de olympiske leker (år 1900). Bueskyting var en av de første idrettene som tillot kvinner å delta i OL (1904). Idretten banet også vei for Paralympics etter et bueskytterstevne for rullestolbrukere i etterkant av OL i London i 1948.
Med årene har bueskyting som idrett spredt seg til alle verdenshjørner, og det er nå 146 medlemsland med i det internasjonale bueskytterforbundet. I Norge startet sporten opp for alvor på 1930-tallet (i Oslo-området), men først etter 2. verdenskrig begynte idretten virkelig å blomstre. Norges Bueskytterforbund ble stiftet i 1948 og er i stadig utvikling.

www.bueskyting.no

Aktivitet under Ungdomslekene 2019: Ungdomsstevne
 På Ungdomslekene 2019 vil bueskytterforbundet gjennomføre et 60 pilers stevne for juniorer i Ungdomshallen. Det forventes en deltagelse på rundt 60 deltagende skyttere + trenere, dommere og arrangement ansvarlige.

Tidsskjema for Ungdomslekene 2019:
 Lørdag: 09.00 -18.00 - Innledende skyting med finaler opp til bronse- og gullfinaler
 Søndag: 10.00 - 15.00 – Bronse- og gullfinaler etter internasjonal standard med streaming på storskjerm.

Hjemmeside:
 www.bueskyting.no 

Sosiale medier: 
 Facebook:  https://www.facebook.com/NorgesBueskytterforbund/ 
 Instagram: Ungbueskytter

Skoleprosjekt fredag 3. Mai: Elevene vil her få prøve å skyte med pil og bue.

Levert av IdrettenOnline